10 studietips voor onze studenten

29/05/2019 Robert de Bruijn

Ben je ingeschreven voor een van onze klassikale opleidingen? Dan leg je tijdens de laatste les je examen af. Wacht niet te lang met het duiken in jouw studieboeken, begin er zo snel mogelijk aan. Zo kan je je docent nog vragen stellen en eventuele onduidelijkheden uit je cursus ophelderen.

Maak gebruik van ondrerstaande studietips en slaag met vlag en wimpel

1. Studeer gespreid

Verwerk de leerstof in stukjes en probeer niet alles in één keer te studeren. Plan bijvoorbeeld elke dag 1 hoofdstuk in en herhaal regelmatig wat je al geleerd hebt. Begin dus op tijd met studeren en start het beste vandaag nog!

2. Beperk markeren en onderlijnen

Veel studenten maken gretig gebruik van markeerstiften en linialen om stukken tekst te benadrukken. Toch helpt deze techniek je niet om beter te onthouden. In tegendeel: door gemarkeerde tekst te herlezen word je ‘lui’ en zal je minder snel verbanden leggen en conclusies trekken.

Je mag hier en daar nog wel een woord of zin markeren, maar zie het als de eerste stap in je studieproces. Ga actief aan de slag met de gemarkeerde stukken en zet ze bijvoorbeeld om in geheugenkaartjes.

3. Stop na 1 of 2 keer lezen

Lees je cursus één of twee keer helemaal door en stap dan over op een actievere studiemethode. Vanaf de derde leessessie denk je al snel dat je de leerstof kent, maar dat is een illusie. Je herinnert je de leerstof wel, maar je kan deze niet reproduceren.

4. Ga op tijd slapen

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je de leerstof verwerkt tijdens je slaap. Er worden op dat moment namelijk nieuwe verbindingen gemaakt tussen je hersencellen. Ook korte dutjes hebben hun nut al bewezen.

Slaap er dus gerust eens een nachtje over!

5. Stel jezelf vragen

Maak steekkaartjes, stel je eigen examen op of maak gebruik van voorbeeldvragen uit je cursus. Probeer de vragen eerst te beantwoorden zonder in je cursus te spieken. Ga daarna actief op zoek naar de juiste antwoorden. Herhaal een aantal keer tot je het antwoord zó kan geven; blijf ook de vragen herhalen die je de eerste keer al kon beantwoorden.

6. Gebruik je samenvatting

Veel studenten maken graag een samenvatting, mindmap of diagram van de leerstof. Prima, maar gebruik deze ook actief! Reproduceer de leerstof met alle details die je uit je samenvatting weggelaten hebt. Dat lukt perfect in gedachten, maar je kan ook ‘lesgeven’ aan iemand anders. Zo merk je meteen of wat je vertelt logisch klinkt.

Probeer je samenvatting ook eens anders te structureren. Zo leg je verbanden tussen de verschillende hoofdstukken.

7. Leg de link

Leer feiten en lijstjes niet alleen grof vanbuiten, maar ga op zoek naar oorzaken, redenen en verbanden. Stel regelmatig de vraag waarom iets is zoals het is en ga zelf op zoek naar het antwoord.

8. Spreek uit ervaring

Iets wat je zelf meemaakt, onthoud je beter. Probeer een link te leggen tussen de leerstof en iets dat je zelf ervaren hebt. Je kan tijdens het studeren eventueel ook actief op zoek gaan naar ervaringen. Ga gerust eens een kijkje nemen bij iemand die het vak uitoefent.

9. Neem regelmatig pauzes

Het klinkt tegenstrijdig, maar studeer ook niet de héle tijd. Neem af en toe een pauze om je hoofd leeg te maken en daarna met nieuwe moed weer te beginnen. Op die manier zal je de leerstof beter kunnen onthouden.

Trek je loopschoenen aan, laat de hond uit of maak je favoriete gerecht klaar!

10. Zet om in de praktijk

Bij praktijkcursussen doe je er goed aan om de theorie om te zetten in de praktijk. Je leert immers door te doen.

Probeer tijdens de praktijkoefening de theorie erbij te halen, eventueel hardop voor te lezen tegen iemand anders.

relatedBlogs

8 tips om te studeren in de zomer!

Volg het voordeligste pad naar jouw droomcarrière

Achterstallige rekeningen? Verleden tijd met deze 4 tips!

relatedCourses

Aromatherapie, Bachbloesemtherapie, Barista, Beleggen (Basis), Budgetcoach, Chakratherapie, Copywriter, Creatief Grafisch Ontwerpen, Etaleur, Event ManagementblogRelatedAll

previousLabel

Natuurlijke cosmetica: beter voor mens én milieu

nextLabel

Welk van deze 8 verkooptypes ben jij?

mostRead

De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

Zo hou je iedereen aan de eettafel tevreden

28/12/2018

relatedCourses

Gewichtsconsulent

Studeren is leuk, en daarnaast is het ook direct werken aan je toekomst.

Administratief Medewerker

Volg de cursus Administratief Medewerker en ervaar onze leerzame praktijklessen.

Nagelstyling (Allround)

Eindelijk iets doen wat je echt leuk vindt? Kies nu voor jezelf.

Visagie (Basis)

Een cursus volgen is werken aan een nieuwe, mooie toekomst.

Aquarelleren

Een cursus volgen is werken aan een nieuwe, mooie toekomst.

courseMaterial

Pedicure Professioneel Aurora Districos