blog-post

Pak je kansje: ga eindelijk een vreemde taal leren

Roep je al langer dat je wil starten met het leren van een vreemde taal? Kennis van een vreemde taal is haast onmisbaar. Globalisering, wereldburgerschap, verre vakanties, internationaal bedrijfsleven, multicultureel samenleven, noem maar op. Die nieuwe taal biedt alleen maar voordelen.
 
Iedereen zou wel een vreemde taal willen leren maar toch blijft het vaak op de bucketlist staan. Hieronder een paar steengoede weetjes om er ei-de-lijk echt, nee écht, aan te beginnen.
 
How can that now?
 
Spreek je met een borrel op ook ineens, ik noem maar iets, vloeiend Russisch? Zou je dit ook willen spreken in nuchtere toestand? Wees niet bang om hilarische taalfouten te maken. Iedereen maakt ze. Toch heel erg zenuwachtig? Dan kun je altijd voor het gezelschap een alcoholische versnapering drinken om je angst te overwinnen en de tong wat losser te maken.
 
Nog een héél goede reden om Netflix te kijken
 
Jezelf bekendmaken met de taal is alvast een goed begin. Hoe vaker je een taal hebt gehoord, des te minder abracadabra het klinkt en kun je na verloop van tijd woorden herkennen. Je favoriete serie of film op Netflix bingewatchen kan je helpen. Spaans leren? La Casi di Papel of Narcos. Je Engels upgraden? House of Cards of Stranger Things bieden je geweldige vocabulaire. Kijken zonder ondertiteling natuurlijk.
 
Je hersenen zet je AAN        
 
Het leren van een vreemde taal laat je brein sterker worden. Dankzij de nieuwe woordenschat worden zenuwbanen gecreëerd waardoor je geheugen stukken verbetert. Hoe meer je hersenen traint, hoe meer je kunt onthouden. Superhandig om de naam van je nieuwe collega te onthouden, het boodschappenbriefje gewoon in je zak te laten of wachtwoorden moeiteloos op te dreunen.
 
Met toeristen praten doe je zo      
 
Op vakantie gaan is niet meer hetzelfde zodra je de taal spreekt. Je bent van niemand afhankelijk en kunt lekker je eigen plan trekken. Jij redt je wel! Je komt op plaatsen waar niemand komt en kunt leuke gesprekjes met de locals voeren.
Vergeet de toeristen in ons eigen landje niet. Nederlandse attracties zoals Amsterdam, de Zaanse Schans of Giethoorn zijn al jaren populaire bestemmingen. Hoe tof is het om de verbaasde gezichten te zien wanneer je mensen in hun eigen taal beantwoordt!
 
Buitenlandse droom waarmaken
 
Je ziet het vaak genoeg… Nederlanders die de expat sprong wagen maar zich stuntelend en onvoorbereid door de nieuwe taal worstelen. Heb jij een droom om te gaan studeren in Oxford? Of je eigen hotel in Griekenland te starten? Als je over de grens wil kunnen wonen, werken of studeren is de taal van het land spreken een eerste stap.
 
De snelste manier om carrière te maken
 
Een CV waarop alleen je moedertaal staat vermeld wordt nog nauwelijks serieus genomen. Als je minstens tweetalig bent boost je je carrière. Je laat nieuwe werkgevers zien dat jij uitstekende communicatieve vaardigheden hebt. Iemand die met de hele wereld kan communiceren is essentieel op de arbeidsmarkt.
 
Lachen met compagnons
 
Een internationale businessmeeting via Skype? Je komt professioneel over als je dezelfde taal spreekt. Het bedrijf heeft geen tolk of vertaler nodig, wat jou in een positief voetlicht zet. Bovendien krijg jij alle nuances van de taal mee die in vertaling nogal eens verloren gaan. Een zakenlunch? Jij vraagt moeiteloos om de mayonaise en laat zien dat je niet vies bent van een taaldrempel.
 
Van hier tot Tokio
 
Ken je eenmaal een andere taal, bijv. het Engels? Dan zal je ook heel wat woorden kunnen herkennen in de Franse taal. Vanaf daar is een sprong naar andere Romaanse talen zoals Spaans en Portugees snel gemaakt. Je vocabulaire is inmiddels zo groot dat je gemakkelijker inzicht krijgt in nóg meer talen.
 
Toegegeven, het is niet makkelijk om te beginnen. Hier een goede tip om jezelf een schop onder de kont te geven: boek een reis naar het bewuste land. Heb je meteen een deadline!

Delen

Share This Article If You Liked It :)