Chemie (Basis)

1. Alles leren over deeltjes: atomen, protonen, neutronen, electronen, moleculen en ionen.
  2. De belangrijkste basisprocessen leren kennen
  3. Je chemische kennis en inzicht vergroten
  4. Verklaringen vinden en interpreteren
  5. De chemie om ons heen leren begrijpen

Laboratorium medewerker, een beroep met toekomst!

Wil jij altijd alles tot in de kern weten? Ben je dol op chemische reacties? Heeft de magie van energie jouw interesse? Heb je een fascinatie voor kleine deeltjes? De thuisstudie Chemie (Basis) informeert je over de werking en bouw van stoffen, zodat jij straks als geen ander op de hoogte bent van scheikundige afspraken en processen.

Ben je een echte leek in de chemie? Geen probleem! Je komt alles te weten over materie en energie, covalente bindingen, ionbindingen en chemische reacties. Ben je nieuwsgierig naar wat ‘de mol’ precies is? Ontdek dit onmisbare begrip van de scheikunde en laat je nieuwsgierigheid verder prikkelen.

Laat je meenemen in de wereld van de chemie, jij bepaalt het tempo!

• Experimenteel onderzoeker
  • Werken als beginnend laborant
  • Cursussen geven in chemie

• Je kent alle geheimen van het periodiek systeem
  • Je kent de 2 manieren waarop materie kan ontstaan
  • Je hebt kennis en begrip over stoffen
  • Je vertelt gepassioneerd over chemische reacties
  • Je weet welke rol energie speelt
  • Je hebt inzicht in chemisch evenwicht

• Chemie onder het vergrootglas
  • Materie en energie
  • Gevaarlije stoffen
  • De structuur van atomen
  • Het periodiek systeem
  • Ionbindingen en covalente bindingen
  • Chemische reacties
  • Redoxreacties
  • Zuren en basen
  • Koolstofchemie

Andy De Bruyn

Docent Andy heeft al jaar en dag een fascinatie voor chemie: "Mijn fascinatie voor de chemie is ontstaan op de middelbare school, toen mijn chemieleraar een te groot stukje natrium in een bekertje met water gooide. Een proefje dat een zeer hevige reactie veroorzaakte. Zowel in het bekertje als bij mijn leraar. Ook het maken van mijn eigen stuk zeep in het lab vond ik iets ongelofelijks… En wanneer ik enkele jaren later mijn eigen bierbrouwsel aan mijn vrienden kon laten proeven, was ik zo trots als een pauw. Tijdens mijn studies Biochemie ontdekte ik hoe het komt dat een eiwit opgeklopt kan worden, hoe je de kleurstof uit wortelen en spinazie kan halen en hoe bacteriën ons afvalwater kunnen zuiveren. En in de petrochemie kwam ik te weten dat aardolie de grondstof is voor rubber en plastic, en voor een zeshoekig goedje genaamd benzeen, een veelgebruikte grondstof in de chemische synthese."

Hij zal je dan ook met veel enthousiasme meenemen in deze wondere wereld

Goed om te weten over deze cursus Chemie (Basis)

Wat is het niveau van de opleiding?
Bij NHBO volg je een thuisstudie op beroepsniveau. Dit betekent dat je met ons diploma aan de slag mag in loondienst of als zelfstandige in het beroep van jouw keuze. De moeilijkheidsgraad van onze opleidingen is te vergelijken met MBO. Let op, je ontvangt geen MBO-diploma.
Heb ik een vooropleiding nodig?
Nee. Deze studie is voor iedereen toegankelijk, zodat je zonder voorkennis of vooropleiding kunt starten.
Hoe lang duurt deze thuisstudie?
Onze studenten doen zo’n 6 tot 9 maanden over een thuisstudie. Dit gemiddelde is gebaseerd op 4 tot 6 uur studeren per week. Je mag uiteraard ook langer of korter over jouw opleiding doen. Het lesgeld is inclusief een jaar begeleiding van jouw persoonlijke docent. Je hebt maar liefst 5 jaar om examen af te leggen. Langer begeleiding nodig van de docent? Je kunt de begeleiding van jouw docent verlengen voor slechts 99 euro per jaar. Neem hiervoor even contact op met ons.

Jouw studiepakket bevat een theoriemap. Je hebt geen extra materiaal nodig.

Wil je jouw kennis uit de opleiding Chemie (Basis) direct in praktijk brengen? Dan kun je een stage lopen. Zo ontdek je hoe het er in de praktijk aan toegaat, leer je mensen kennen uit het vak en heb je een mooie toevoeging aan je cv.

Je legt het examen af wanneer je er zelf klaar voor bent. Het is een theorie-examen, waarin je wordt getoetst op de lesstof. Hiervoor plan je zelf online een afspraak in bij een van onze kantoren. Je bent geslaagd bij een score van minstens 60%. Je ontvangt dan per post het diploma Chemie (Basis).

Het lesgeld voor de opleiding bedraagt slechts 209.00 euro. Dit bedrag omvat de theoriemap, een jaar lang toegang tot het Studentenplatform met online begeleiding van jouw docent, het examen (en eventueel herexamen) en jouw diploma.

Je kan de opleiding in termijnen betalen. Als je hiervoor kiest dan wordt er een toeslag van 8% aangerekend. Voor deze opleiding betaal je dan 225.72 euro in plaats van 209.00 euro. Je bespaart dus 16.72 euro wanneer je het volledige bedrag bij inschrijving betaalt.

Laatste weetjes over Chemie (Basis)