Een dag uit het leven van een mindful mens

22/07/2019 Robert de Bruijn

Ping! Berichtje. Bam! Een stapel papierwerk op je bureau. Hap, slik, weg is je lunch en je kunt weer door met je dag. ’s Avonds plof je neer op de bank en ben je in gedachten al bij de to-do list van morgen.
 
Herkenbaar? Je bent niet alleen. We zijn met z’n allen drukker dan ooit en vergeten daardoor soms dat we naast de dingen die we doen ook nog iemand zijn. We gaan zo op in onze bezigheden dat er geen tijd is om naar ons lichaam te luisteren. Fysieke signalen weten we verrassend vakkundig te negeren.
 
Het is dan ook niet gek dat het burn-outcijfer maar blijft stijgen en de paracetamols en psychologen niet aan te slepen zijn. Toch is slechts één methode het meest effectief om meer rust te krijgen in je hoofd, je dag en je leven. En dat is… mindfulness!
 
Een oefening in aandacht
Mindfulness wordt ook wel aandachtstraining genoemd. Het is een verzameling technieken die je kunt toepassen in je dagelijks leven om meer bewust in het moment te staan en minder te piekeren. Je kunt deze methode de hele dag door toepassen, waar en wanneer jij wil.
 
Moet je daarvoor een yogabroek aantrekken? Je benen in de kleermakerszit hijsen? Je ogen sluiten en intens ademhalen? Het mag allemaal, maar niets daarvan is nodig. Bewuste momenten kun je altijd en overal beleven! Hoe? Beeld je maar eens in dat je een Mindful Mens bent… dan ziet je dag er ongeveer zo uit:
 
07u15 – De wekker gaat
Het eerste geluid dat je deze ochtend hoort, is geen keiharde piep, maar een aangenaam muziekje. In plaats van te snoozen ga je rechtop in bed zitten en neem je een paar minuten de tijd om wakker te worden. Ga je douchen? Probeer dan eens om je volledige aandacht te richten op de warme druppels water op je lichaam. Je zult merken dat je hierdoor op een ontspannende manier aan je dag begint.
 
08u30 – De werk- of schooldag begint
Het is tijd om eraan te geloven, maar niet voordat je een aantal duidelijke doelen hebt gesteld voor vandaag. Begin je zomaar met werken of studeren, dan kan het zijn dat je van alles door elkaar gaat doen en aan het einde van de dag niet één taak volledig hebt afgerond. Focus je daarom per moment op één duidelijke opdracht – en zet al je meldingen en alerts uit.
 
12u30 – Tijd voor lunch
Yes, tijd voor voedsel! Probeer eens om tijdens de maaltijd niets anders te doen dan zitten en eten. Neem de tijd om heel rustig te kauwen en laat de smaak van het eten tot je doordringen. Dankzij deze techniek geniet je meer van het eten, neem je niet teveel tegelijk en smaakt zelfs een broodje kaas als nooit tevoren.
15u30 – Pak een kleine pauze
Een rondje wandelen kan soms wonderen doen voor je brein. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat we creatiever worden als we af en toe even bewegen. Zelfs al maak je steeds hetzelfde rondje; er valt altijd wel iets nieuws te zien! Jouw nieuwsgierige blik zorgt voor een verruiming van je wereldbeeld en dat geeft weer een boost aan je creativiteit.
 
20u00 – Doe iets dat je blij maakt
Hoewel het verleidelijk is om een avond voor de buis te hangen, heb je vandaag waarschijnlijk al veel naar schermpjes gestaard. Waar word je écht blij van? Is het schilderen? Stoeien met de hond? Serenades schrijven? Wat je hobby ook is, neem vanavond eens een uurtje de tijd om puur plezier te maken.
 
22u00 – Reflecteer op je dag
Was je vandaag nog niet het mindfulnesswonder dat je had willen zijn? Dan is er morgen weer een dag. Focus je op wat er vandaag wél goed ging en schrijf het eventueel op in een schriftje. Zo maak je meteen ook je hoofd leeg... en kun je straks heerlijk gaan slapen.
 
Mindfulness is niet moeilijk, het vereist alleen wat toewijding. Lijkt het jou leuk om mensen hierin te begeleiden? Volg dan de opleiding tot Mindfulnesscoach als groepsles of thuisstudie en help jezelf en anderen om bewust, uitgerust en gelukkig in het leven te staan!
 
Wil je meer opleidingen binnen dit veld vergelijken? Klik dan hier voor overzicht van alle studies met als thema Spiritualiteit en Energetische Therapieën.
 


cpSkillsAndSkills

 • Mediteren
 • Stilstaan bij je lichaam
 • Leven in het nu
 • Acceptatie
 • Mindful leven
 • Verder oefenen
 • Mindfulness voor kinderen


Mindfulness Coach, aProfession

De Ondernemersschool NHOC is een jonge en succesvolle onderwijsinstelling voor volwassenenonderwijs via thuisstudie. We zijn als internationale opleidingsgroep binnen een paar jaar uitgegroeid tot een van de grootste opleiders van Nederland! Dit succes is te danken aan onze korte, praktijkgerichte opleidingen, voordelige all-in prijzen en aan onze bevlogen, ervaren docenten.

cpLiPracticalInfo

 • Diploma
 • courseTypeH
 • 3-6 months
 • 269.00

cContent

 • Wat is mindfulness?
 • Meditatie – hoe begin ik?
 • Mindlesness
 • De wereld is zoals jij hem ziet
 • Ik denk dus ik ben
 • Stilstaan bij je lichaam
 • Leven in het nu
 • Acceptatie
 • Mindful leven
 • Mindfulness in het dagelijks leven
 • Verder oefenen
 • Mindfulness voor kinderen

blogAvailable


relatedBlogs

Vijf manieren om je spirituele ontwikkeling een boost te gevenpreviousLabel

Samen studeren werkt!

nextLabel

Trek deze zomer eens de Nederlandse natuur in

relatedCourses


Mindfulness Coach

Leer hoe je stress, slapeloosheid of burn-outs voorkomt én verhelpt. Word Minfulness Coach

studyCategories


Persoonlijke Ontwikkeling

Psychologie & Therapie

Gezondheidszorg & Welzijn

Evenwichtig Leven

Alternatieve Therapieën

blogTags


CoachMindfulnessMindfulnesscoachMindfulnesstechniekenMindfulness techniekenMindful levenMeditatieMediterenMeditatiecoachMeditatiedocentMindfulnessdocentMindlesnessMindfulness voor kinderenMindfulness kinderenMeditatie voor kinderenMeditatie kinderenKindermeditatieBoeddhisme

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

10 studietips voor onze studenten

29/05/2019

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0