zelfstandige worden

Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Sta jij te springen om als zzp'er aan de slag te gaan? Snappen we helemaal! We weten uit ervaring welke voordelen het ondernemerschap heeft. Er bestaan in Nederland verschillende regelingen en subsidies waar je als startende ondernemer gebruik van kunt maken. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

1. Startersaftrek

De startersaftrek is de belangrijkste startersregeling. Dit is namelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek, waardoor het aantrekkelijker wordt om een eigen onderneming te beginnen. Starters kunnen hierdoor namelijk in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken.

2. Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Ben je een MKB-ondernemer, dan kun je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een borgstelling voor een deel van het ontvangen krediet. In dat geval kan je dus bij een bank meer lenen dan dat je op basis van een onderpand zou krijgen. De bank of andere financiële instelling kan bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) om de borgstelling te ontvangen. Het krediet is bedoeld voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot vijftig miljoen euro óf een balanstotaal tot 43 miljoen euro.

3. Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

Als zelfstandig ondernemer kun je bij de gemeente terecht voor financiële ondersteuning. Dit heet het Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van een lening of krediet. Het is wel een belangrijke voorwaarde dat je jaarlijks minimaal 1225 uur aan het ondernemerschap besteedt. Verder moet het bedrijf levensvatbaar zijn, mag je geen eigen vermogen hebben en kan je geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds.

4. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Ben je door vervelende omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt geraakt? Dan kun je bij het starten van een eigen bedrijf op de nodige ondersteuning rekenen. Denk dan aan een starters- of voorbereidingskrediet, vervoersvoorzieningen of vergoedingen voor bijvoorbeeld een voorleeshulp of tolk. Deze voorziening kan het hele jaar door worden aangevraagd bij het UWV. Een belangrijke voorwaarde is dat je een bijstands–, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering hebt en de voorzieningen noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van jouw werk.

5. Starten vanuit een WW-uitkering

Als je een WW-uitkering hebt en graag voor jezelf wilt beginnen, dan is dat in veel gevallen mogelijk. Vaak kun je een eigen onderneming beginnen en daarbij geheel of gedeeltelijk je WW-uitkering behouden. De werkcoach bij het UWV vertelt je hier meer over en ondersteunt je tijdens dit traject.

6. Erasmus for Young Entrepreneurs

Als jonge ondernemer kun je in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een MKB-bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken. Zo doe je de nodige kennis en ervaring op! Alle aanvragen lopen via KplusV. Deze organisatie is door de Europese Commissie aangewezen om op te treden als intermediair in Nederland. Hiervoor kun je ook bij de Kamer van Koophandel terecht.

7. Microfinanciering

Microfinanciering maakt het leven van startende ondernemers een stuk makkelijker. Bij microfinanciering vraag je een krediet van maximaal € 50.000 aan. Het is ook de bedoeling dat je begeleiding en advies krijgt voor, tijdens en na de start van jouw onderneming. Een belangrijke voorwaarde is dat je een haalbaar businessplan hebt en er genoeg ‘ondernemersbloed’ door je aderen vloeit. Voor het aanvragen van deze regeling kan je terecht bij een lokaal Microfinanciering-ondernemerspunt.

Kortom: er zijn dus veel subsidies en regelingen mogelijk voor jou als startende ondernemer. Doe hier je voordeel mee!

fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0