De koffiebars rijzen de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. Ondertussen is de markt uitdagender geworden: hobbyisten gaan eruit en consumenten worden steeds kritischer. Bij het runnen van een rendabele koffiebar komt veel meer kijken dan lekkere koffie en goed gezelschap. Droom jij ook van een eigen koffiebar? Leer bij ons de juiste skills. Bekijk de opleidingen in dit subthema Koffiebar openen.
Je leert alles over koffie en de zakelijke kant om jouw eigen zaak te starten. Onze docenten helpen je om alles tot in de puntjes te begrijpen zodat je ook echt in de praktijk aan de slag kan met jouw kennis. De cursussen zitten vol tips & tricks, oefeningen en extra lesmateriaal, zodat jij alles leert wat je nodig hebt om een expert te worden.
praktijkgerichte opleidingen
les in jouw buurt
les van vakexperten
met online leerplatform
waardevol diploma
boordevol tips & tricks
schrijf je online in
voor koffieliefhebbers
up-to-date cursusmateriaal
snel de basis leren
Na van van onze opleidingen uit het subthema Koffiebar starten ben je voldoende geïnformeerd om te beginnen aan je avontuur als koffiebaruitbater. In combinatie met je kennis van de koffie zelf zorg je ervoor dat je de meest hippe en trendy koffies kunt maken. Daarnaast beschik je ook over het zakelijke inzicht om van jouw zaak een succes te maken. Met een diploma op zak kan je meteen aan de slag. Begin te werken als zelfstandige met je eigen koffiebar, of in een café of brasserie. De keuze is aan jou! Als je nog andere drankjes aan je bar wil toevoegen, kan je natuurlijk altijd een kijkje nemen bij een van onze andere opleidingen.
We zien vooral het aantal hippe formules toenemen in de koffiesector. Steeds meer zaken focussen zich op specifieke niches en markten om aan de behoeften van de consument te voldoen. Wanneer we als koffiebar nieuw personeel aanwerven, is het natuurlijk altijd handig om mee te zijn met de populairste trends en over voldoende praktische kennis te beschikken. - Employer speaks
Met een eigen koffiebar moet je uiteraard naar nieuwe trends en ontwikkelingen uitkijken waar je met je zaak kan op inspelen. De koffiewereld is voortdurend in beweging en vele koffieliefhebbers hechten er enorm veel belang aan om daar volledig mee op te surfen. Ijskoffie is bijvoorbeeld zeker niet nieuw, maar is nu definitief in België geland. Levensgenieters combineren hun ijskoffie graag met roomijs. Ook soja- en amandelmelk zijn de nieuwste smaakverrijkers voor koffie. Zo hebben koffieliefhebbers die minder of helemaal geen dierlijke producten meer willen krijgen minder last van keuzestress. Tegenwoordig zijn ook gin en tonics niet meer weg te denken uit de koffiemarkt. Ze worden gecombineerd met verschillende koffiesmaken, waardoor elke koffie opnieuw een Instagramwaardige creatie wordt die op tafel verschijnt.
Koffie blijft een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven. Zowel thuis als op kantoor wil men koffie van goede kwaliteit. Door automatiseringen, technologie en ontwikkelingen worden koffiemachines steeds slimmer en beter. Tegenwoordig kan je zelfs je koffie personaliseren met latte art uit de printer. Dankzij verschillende machines met 3D-technologie kan je in plaats van inkt koffie-extracten gebruiken. Je kunt zo kiezen uit een selfie of een bedrijfslogo. Ook bestaan er ondertussen zelfs koffieapparaten waarmee je zelf eigen capsules kan maken. Zo hoef je niet langer dure capsules te kopen in de winkel. Ze zijn ook nog eens goed voor het milieu!
Ik baat nu ongeveer een jaar mijn eigen koffiebar uit. Ik ben zo ontzettend opgelucht dat ik toch al de harten van mening koffieliefhebbers sneller heb doen slaan. Met mijn eigen zaak wou ik een soort toevluchtoord creëren voor mensen van jong en oud die willen ontsnappen uit de stressvolle maatschappij. Dat ik ooit een eigen zaak ging openen, was voor mij geen verrassing. Een opleiding bij het Centrum voor Afstandsonderwijs heeft me zeker meer geholpen om me nog meer te verdiepen in de zakelijke kant van het verhaal. Daar ben ik enorm dankbaar voor. - Ex-student speaking
Opleidingsverantwoordelijke
Tijdens onze opleidingen binnen dit subthema behandelen we verschillende aspecten die bij het runnen van een koffiebar komen kijken zoals recupereren, het financieel plan, de inrichting optimaliseren, klantenservice en hygiëne. Ook de zakelijke kant is van groot belang voor het openen van je eigen zaak. De markt is ondertussen veel uitdagender geworden: klanten verwachten een échte beleving met een creatief concept. Bij het runnen van een koffiebar komt meer kijken dan lekkere koffie en socializen met klanten. Daarom begeleiden wij je door het hele proces om van jouw zaak een succes te maken.